wan's FotoPage

By: wan salleh

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 9-Apr-2010 17:30 Email | Share | | Bookmark
Hanami 2010

 
 
 
View all 24 photos...
Enjoy hanami (watching sakura) while it last..


Thursday, 1-Apr-2010 15:54 Email | Share | | Bookmark
Alkisah jiran baru

iman excited tunggu mama balik mlm tu
rupanya tak sabaq nak bukak hadiah jiran baru
cantik..
View all 7 photos...
3 pi, 2 mai.. maksudnya 3 family melayu dah balik Malaysia sbb habih belajaq dan 2 family jepun mai jadi jiran baru kami.. walaupun pahit tp kami terpaksa terima kenyataan yg kami dah ada jiran baru, org jepun.. lecehnya sbb kena control kebisingan yg selama ini tidak perlu dicontrol, anak2 kami bukannya paham org jepun tak suka bising2, maklumlah selama ni hidup bersendirian so takdak sapa yg kisah.. apapun, jiran atas (couple tak ada anak) nampaknya lebih friendly sbb dtg perkenalkan diri dan bagi hadiah, jiran sebelah rumah (setakat ni sorang ja, aged late 40) mcm tak suka dikacau so kami kena lebih hati2.. hurrmmm, cabaran baru buat kami di tahun 2010 dan cabaran getir utk mama menghabiskan study.. jya, ganbatte!


Wednesday, 10-Mar-2010 14:08 Email | Share | | Bookmark
Hadiah dari 'Mak Yong'

imran & iman, awal pagi dah bergaya dgn hadiah baru
tu, tgk tu.. beg princess baru
muka puas hati pakai baju princess
View all 12 photos...
Jauh hadiah kali ni, bukan through post tp dikirim melalui mak Syikin yg kebetulan dtg utk konvokesyen Syikin 26 Mac nanti... terima kasih 'Mak Yong', suka sungguh Imran & Iman dpt hadiah 'Mak Yong', domo arigatou ne!



Sunday, 28-Feb-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark
Lovely 'Ume' in Akebonoyama & Ichikawa-Ohno

white ume
white ume
red pink ume
View all 22 photos...
Prunus mume, commonly known as ume (梅:うめ?) or Japanese apricot, or Chinese plum is a species of Asian plum in the family Rosaceae. The flower, long a beloved subject in the traditional painting of East Asia and Vietnam, is usually translated as plum blossom.

The tree flowers in late winter, typically late January or February in East Asia, before the leaves appear. Each flower has five petals and is 1–3 cm in diameter. The flowers have coloring ranging from white to rose to deep red. The leaves appear shortly after the petals fall. The leaves are oval, with a pointed tip. The fruit ripens in early summer, typically June in East Asia. The ripening of the fruit coincides with the rainy season of China and Japan, méiyǔ (梅雨, literally "ume rains"), read baiu or tsuyu in Japanese. Each fruit is round with a groove running from the stalk to the tip. The skin is green when unripe, and turns yellow, sometimes with a red blush, as it ripens. The flesh becomes yellow.

Ume blossoms are often mentioned in Japanese poetry as a symbol of spring. When used in haiku or renga, they are a kigo or season word for early spring. The blossoms are associated with the Japanese Bush Warbler, and they are depicted together as one of the twelve suits on hanafuda (Japanese playing cards). During the Nara period (8th century), the blossom of the ume tree was preferred over the sakura (cherry) blossom, which became popular after the Heian period (794-1185).

Japanese tradition holds that the Ume functions as a protective charm against evil. For this reason, the Ume is traditionally planted in the north-east of the garden, the direction from which evil is believed to come. The eating of the pickled fruit for breakfast is also supposed to stave off misfortune.

(to read more, pls visit www.en.wikipedia.org/wiki/Prunus_mume)




Monday, 1-Feb-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark
Snow 2010..

malam sebelum tu snow turun lebat..
nak main tak boleh lagi sbb sejukkkk
habis semua kereta jiran2 diliputi salji
View all 32 photos...
Alhamdulillah, akhirnya turun jugak snow di area rumah kami.. kali ni lebih kurang mcm tahun 2007 masa kami first sampai jepun, agak lebat jugak so dptlah anak2 main.. cuma tahun ni 'special' sikit sbb 3 kali turun snow di Tokyo dan jugak area rumah kami.. insyaAllah, ada budget nanti plan nak bawak anak2 ke snow resort tahun depan, main puas2 sebelum balik Malaysia...









[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net